1.2.2010

Backtracking

Location: Pakse, Lao PDR

Apina heilui riippumatossa aikansa, ja rahojen loputtua oli aika suunnata taas mantereelle. Lepaily teki hyvaa,ja huonoa. Paivat hammokissa, pari askia tupakkia ja pullo viskia iltaisin on hyvaa kivaa, mutta jattaa jalkeensa morkkiksen tekemattomyydesta. Onko se nyt hyva vai huono kulkurin luonteenpiirre, en kommentoi. Tapasin saarilla myos paljon maanmiehia. Helvetti, tapasin ylipaataan Laosissa paljon maanmiehia. Ja yllatyksekseni, muutama oli jopa lueskellut tata vuodatusta ennen reissuaan/sen aikana. Onko nyt siis aika antaa kusen nousta paahan? Ehka ei, odotellaan Seiskan haastista ja kohu-uutisia.

Taytyy sanoa, etta jopa vuodessa Don Det oli muuttunut. Ei nyt paaltakatsoen ihan hirveasti, mutta mita kauemmin saarella oleskeli, sen selvemmin muutoksen huomasi. Tottakai mantereelta vedetty sahko oli nostanut majoituksen hintaa ja lisannyt palveluja, mutta muutosta oli tapahtunut myos saarta kansoittavissa kiertolaisissa. Hiusgeelipurkin kanssa matkustelevia juhlaelukoita nakyi enemman kuin viime vuonna. Pettyneena ehka siita etta sita juhlaa ei ollut... Mutta mitapa tasta jauhamaan, antaa kaikkien kukkien matkustaa. Rauhallisuutta loytyi silti, mukavan hopottelyseuran kera, ja aika kului.

Se saarista, saavuin siis takaisin Pakseen. tarkoitushan oli ottaa bussi rajalle, ja juna Enkelten kaupunkiin, mutta kuinka kavikaan.

Huomasin, etta passissani oli viela yksi ylimaarainen sivu tuhlattavaksi, joten vedan suuntimet uusiksi. Kambodza. Kaksi syyta, ehka kolme. Ensimmainen tietysti tama ylimaarainen sivu, jonka nyt haluan tuhlata ennen kuin menen Enkelten kaupunkiin anelemaan uutta passia. Toinen on halvemmat mopot. Aivan niin, kuten olen tassa jo moneen kertaan purkanut, alkaa bussien mailimittari olemaan jo taynna, ja oman menopelin hankinta on edessa ennemmin tai myohemmin. Mieluummin ennemmin ja halvemmalla kuin Thaimaasta. Carneteista ja muista murehdittakoon sitten kun sen aika on.

Ei tassa juuri muuta turinoitavaa, ja edelleen radiohiljaisuus jatkuu luultavasti kunnes jotakin oikeasti kirjoittamisen arvoista taas tapahtuu.

Ja nyt sitten totisempaa tekstia, ja mielipiteiden iskemista. Puhutaan vaikka matkustustermeista, ihan vaikka tapaamieni maanmiehien, ja muiden matkaajien innoittamana. Nykyinen muotihan on se, etta reppuselassa matkusteleva ihminen on, ehka kiitos suositun ja hyvan suomalaisen matkailuohjelmassa kaytetyn kielen, ansiosta ”traveller”, tai kolmannella kotimaisella ”backpacker”. Vaikka tykkaan pysya neutraalina tammoisista niskavilloja nostattavasta keskustelusta, paatin nyt kuitenkin tuoda mielipiteeni esiin, ja provosoida. Kertokaapa, arvon matkamiehet mika ihmeen ero on talla travellerilla ja silla turistilla jota te niin inhoatte? Mita siina teidan viisumissanne lukee? Traveller visa?

Terveisin: Turisti

JK: Ensi kerralla sitten ehka vahan vahemman provosoivaa, ja enneman lukunautintoja tuovaa tekstia.

3 kommenttia:

robbarobbie kirjoitti...

Keep tha fire burnin'!

Anonyymi kirjoitti...

Upea blogi. Hyvää tekstiä ja hyvää settiä. Olen seurannut sun kirjoituksia lähes alusta asti. Jatka samaan malliin. Parin vuoden päästä kirjoitat kirjan sun reissusta ja nettoat myynnillä taas matkakassaa muutamaksi vuodeksi lisää...

Ja olet 100% oikeassa tosta traveller -sanan käytöstä. Kun kuulen jonkun tilittävän samsonite-turisteista ja hehkuttavan omaa travellausta (vi**u mikä sana) tiedän heti poistua takavasemmalle etsimään parempaa seuraa. Ja huvittavinta et nää mad-roskan katsojien dissaukset kuulee nimenomaan jossain hiton backpacker helveteissä tyyliin KSR tai koh pha ngan.

Anonyymi kirjoitti...

En oikein ymmärrä mikä ihme tarve reissaajilla on luokitella itseään ja toisiaan; oikea traveller ei viihdy turistikeskuksissa ja etsii rantoja joissa ei muita näy. Mut tää samainen reissumies kyllä mielellään käyttää matkaansa junaa, lentokonetta, majoittuu mielellään sisätiloissa ja ostaa kaljaa baaritiskiltä. Nuo kaikkihan ovat juuri turisteille kehitettyjä palveluja.
Mut jos ettii sitä rantaa missä ei ole ketään muuta niin kuinka pitkään siellä on kiva ihan yksinään olla?

Blogeissa kehutaan miten joku löysi turismin pilaamattoman rannan jossa oli vain pari bungalowia ja yksi baari. No, hei! turismia varten nuo majoituspalvelutkin on rakennettua ja niitähän siinä juuri turisti on käyttämässä. Se, että muut ei oo vielä löytäneet sun rantaa on tietysti ihan kiva juttu mut itse olet juuri se halveksimasi turisti. Joku Robinson Crusoe voi bambumajastaan kirota näitä vitun backbakkereita jotka tulee hänen rannalleen rakentaa bungaloweja kun aito alkuperäinen Robinson asuu bambunlehvistä tehdyssä majassa ja syö raakaa kalaa.

Entäs nää reissarit jotka Goalla asuu puoli vuotta kerrallaan. Joku kehui käyvänsä välillä töissäkin. Onko tuo sitten reissaamista vai asumista ko. paikassa? Tietty siellä on tuo ganjan käyttö hieman vapaampaa :)

Eiköhän se mee niin että reissaaminen on kivaa niin kauan kun vielä muistaa oman kotimaan ja minkälaista arki siellä on. Osaa nauttia erilaisuudesta. Reissaaminen on kivaa niin kauan kun rahaa riittää eikä tarvi sen eteen tehdä töitä.

Mut onko mongoolit travellereita kun asuu "teltassa" ja muuttaa aina välillä uuteen paikkaan? Entä kiertolais-mustalaiset?