1.12.2008

Etelaan

Location: Internet cafe, Luang Nam Tha, Laos

Nyt Laosiin siirtyneena on hyva ottaa lyhykainen yhteenveto Kiinasta. Ensiksikin Kiina on perkeleen iso. Kaksi kuukautta riitti pieneen pintaraapaisuun kaikesta siita, mita Lohikaarmeiden maalla on tarjota matkamiehelle. Pohjoisen kasakeista ja mongooleista suurkaupunkien loistoon, Tiibetin buddhalaisuudesta etelan thai -vahemmistoihin. Onneksi Kiinaan on helppo palata, ja sen kulkuri aikoo kaakkoisaasian turneen jalkeen tehdakin, silla Tiibetiin on paastava. Toiseksi Kiina on kapitalistisin kommunistivaltio koko maailmassa. Raha vie, ihmiset vikisevat. Kaikkea saa mista vain, mihin kellon aikaan tahansa, ja kaikki pyorii kolikon ymparilla, ehka lukuunottamatta niita muutamia "kadesta-suuhun" -omavaraisuudella elavia heimoja. Kolmanneksi, Kiina on helppo maa matkustaa. Ehka koko maailman kattavin rataverkosto yltaa lahes jokaiseen kolkkaan, ja minne kiskot eivat kuljeta, bussi vie. Kieli ei ole este, yleismaailmallinen kehonkieli puree taallakin (Tottakai muutama phutonguan murteen sana on hyva taitaa, mutta ilman fraasisanakirjaakin paasee pitkalle) Ja kaiken lisaksi junailu on halpaa, jos malttaa tinkia sangysta, ja tyytyy penkkiin kuten kotomaassakin matkatessa.

Kiina on myos maa, jossa matkamies kohtaa paljon asioita, jotka saattavat meista lankkareista tuntua oudoilta, typerilta, ja jopa vastenmielisilta. Listaampa tassa muutamia minua huvittaneita paikallisia erikoisuuksia satunnaisessa jarjestyksessa:

Rakiminen: Tama on ehka ensimmainen, joidenkin mielesta jopa vastenmielinen eroavaisuus lansimaisessa ja kiinalaisessa kulttuurissa. Kaikki lapsista aikuisiin, miehista naisiin ja vaarista muoriin syljeskelevat koko ajan ja kaikkialla. Rakiminen ei ole junttimaisuutta, vaan johtaa juurensa kiinalaisen laaketieteen uskomuksesta, jonka mukaan syljen nieleminen on epaterveellista. Antakaa siis klimppien lentaa, ja viis veisatkaa niista sarsseista ja muista kulkutaudeista!

Pienokaiset: Kiinalaiset lapset eivat pukeudu pampperssiin. Vauvojen alaosaa koristaa kesat talvet housut, joista haaramus en saksittu veks. Kun hata yllattaa, nama kylmahermoiset (tai talvella oakaraiset..) lapsoset antavat ykkosen tai kakkosen lentaa siististi jalkakaytavalla kyykkien.

Rookaaminen: No polttaahan sita allekirjoittanutkin, mutta Kiinalaisista miehista ainakin 90 prosenttia sytyttelee savukkeen vahintaan varttitunnin valein. Jos et polta, et ole mies. Ja jos poltat, polta ketjussa, niin teki Maokin.
Kyykkypaska-asento: Enka tarkoita nyt vessa-asioita. Kiinalaiset kuluttavat aikaansa kaduilla hengaillessaan tassa aarimmaisen epamukavassa kyykkyasennossa, lehtia lukien, tupakkia poltellen ja paskaa puhuen. Kulkurin jalat menevat maitohapoille jo tualetissa piipahtaessa..

Tuijottaminen: Olet aina ensimmainen lansimaalainen jonka paikallinen on elaissaan nahnyt.

Valokuvaaminen: Kiinalaisilla turisteilla on tietaakseni kilpailu, kuinka monta lansimaalaista he lomallaan nakivat. Ainakin uskoisin nain, silla kuvani kadullakavelysta aamupalalla istumiseen koristavat tallahaavaa kymmenia kiinalaisia perhealbumeja

"Meyou": Mitaan ei ole. Ei mitaan. Usko jo, ja mene pois...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ei ne pienokaiset aina odota edes jalkakäytävälle pääsyä, kerran lensi takaoikealta komea virtsakaari jaloille bussissa :P Äiti vain katseli vieressä.