15.1.2009

Off the rails in Phnom Penh


Location: Internet cafe, Phnom Penh, Cambodia

Phnom Penh on halpojen prostituoitujen, halpojen huumeiden ja vakivaltaisuuksien anarkinen festivaali. Ja kaikki tama on asetettu mykistavimman arkkitehtuurin, kauneimman musiikin ja planeettamme kieroutuneimman poliittisen historian ymparille. Modernista lansimaisesta yhteiskunnasta saapuvalle yksilolle tama on kaupunki, jossa moraaliton muuttuu hyvaksyttavaksi ja hulluudesta tulee normaalia.

"Kambodza on kuin olisit jatkuvalla tripilla."


Nain kirjoitti Amit Gilboa kirjassaan Off the rails in Phnom Penh 1996 ja 1997 valisen ajan Phnom Penhista. Faktaahan on, etta meno on kummasti rauhoittunut reilun kymmenen vuoden takaisesta, mutta kuinka paljon, siita halusin ottaa selvaa. Halusin paasta syvemmalle taman maan ja sen uskomattoman paakaupungin historiasta, nykyisyydesta ja politiikasta, ja tehda myos hieman vertailevaa tutkimusta (en sanonut osallistuvaa) kirjan alaotsikosta lainatuista aiheista girls, guns and ganja.

Tasta syysta paatin jaada Phnom Penhiin pitemmaksi aikaa, kyetakseni nakemaan sen Phnom Penhin, mita viikonlopputuristi ei tule koskaan nakemaan. Mutta elama taalla stadissa ei ole halpaa, joten tarvitsin tuloja kattamaan taalla kayttamani, viela maarittelemattoman ajan.



Paiva alkoi kuten aikaisemmatkin paivani taalla kapitaalissa. Kommin ulos majatalostani 93 kadulla, Boeng Kak jarven tuntumassa, alueella, joka tunnetaan paikallisten keskuudessa nimella Lake Side. Ohitin joukon moto kuskeja, ja tuttuun tapaan kieltaydyin ensin marihuanasta, sitten oopiumista, heroiinista ja ilotytoista. Kaannyin kadulle 86, ja edelleen Phnom Penhin paakadulle, Monivongille. Ohitin Phnom Penh Hotellin ja pankin, vaistelin jatkuvasti yliajoa yrittavat motokuskit ja autot, ja ostin lehtikioskilta Cambodian Dailyn. Jatkoin katua 120 ohi keskusmarketin, tuttuun kahvilaan ja tilasin jaakahvin 35 taalasentin hintaan. Horppasin kahvistani ja silmailin nopeasti uutisotsikot.

- Kanadalainen turisti koomassa paallekarkauksen jalkeen Sihanoukvillessa.

- Phnom Penhin surullisen kuuluisa Heart Of Darkness yokerho asettamassa vartijoita tanssilattialle ampumavalikohtauksen jalkeen.

- Turisti vangittu Sihanoukvillessa lapsiprostituutiosta.

- Etelakorealainen mies ammuttu Siem Riepissa bisnespartnerinsa toimesta

- Kaksi vangittu vakivaltaisesta ryostosta Sihanoukvillessa

- 78 vuotias mies vangittu epailtyna mustasukkaisuudessa tehdysta kranaatti-iskusta ex-vaimonsa asuntoon Siem Riepissa.

- Poliisit kertovat olevansa lahella Tiger Head terroristijarjeston jasenien loytamisessa jossain Mondulkirin viidakoissa.

Ei uutta auringon alla. Jatkoin tyopaikkasivuille, ja silmiini osui kaksi mielenkiintoista ilmoitusta. Kaksi yksityiskoulua etsi englanninopettajia lastentarha- ja ala-asteikaisille lapsille. Join kahvini, pyysin tarjoilijalta puhelinta ja soitin molempiin kouluihin. Rehtorit pyysivat tuomaan CV:ni, joten suuntasin nettikahvilaan kirjoittamaan yhta. EN valehdellut paljon. Paatin kokeilla periiko rehellisyys maan, vai joudunko valehtelemaan CV:ni pullolleen toita saadakseni. Printtituore CV kourassani suuntasin kohti ensimmaista koulua, ohi Wat Phnom pagodan. Vastaani kaveli keskella katua elefantti. Todellakin, Kambodza oli kuin olisit jatkuvalla tripilla...


Eli, tarkoitus on nyt jatkaa hakuja ja odotella positiivista vastausta yhdesta koulusta, jossa muutaman tunnin paivittainen englanninopetus mahdollistaa asumis- ja ruokakustannusteni minimoinnin, saattaapa jokunen sentti jaada taskun pohjalle kaljarahaksikin, ja sukeltaa syvemmalle tahan mykistavaan kaupunkiin ja sen ihmisiin, ehka parin kuukauden ajan.. Miten kay, raportoin kun olen itsekin viisaampi, ensi kertaan siis!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpa niin veliseni... sulla varmasti onkin paljon kokemusta pikkulapsista ja opettamisesta:) enkku varmaan kylla sujuu... sita en epaile. Terkkuja meilta kaikilta! t. Kirsi

Anonyymi kirjoitti...

Eikös sun pitänyt vasta austraaliassa tehdä töitä? T: Petri(Kirsin vanhempi poika)

Matti kirjoitti...

Mikaanhan ei oo niin varmaa kuin epavarma. Katsotaan nyt, en mina tanne asumaan jaa, mutta kuukauden-kaksi voisin visiittiani pitkittaa, mikali nyt toita pian loytyy.. Kambodzasta olis tarkoitus jatkaa Vietnamiin, ja kivuta takaisin pohjoiseen, kohti Kiinaa ja viimein sita Tiibetia, mutta siihen taitaa viela muutama kuukausi menna..

PS: En mina niin montaa Petria tunne etten tietaisi kuka sielta kirjoittelee :)

Unknown kirjoitti...

Tere kaveri!
Pistit sit vähä ulkoasua uusiksi, hyvältä näyttää!

Pistä oma ulkoasusikin remppaan, hippiparta pois ni eiköhän töitä ala löytymään!

"työn orjat sorron yöstä nouskaa..."

PitkäMatti

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset tästä blogista! Aina mukavaa lukea uusi kirjoitus sulta

t: anonyymi : )